fredag 25 maj 2012

Våfflor och maskparning.



Mathias ringde och ville ha hjälp med att mäta ut badrummet, för att kunna dra avloppet till rätt plats där. Det var allt, för den här gången. Det är ju mors Dag kommande söndag och det är dags att köpa rosor att sätta ut på gravarna. Det är tradition för vår generation. Vi åkte till ICA-Öjebyn, men när vi var på väg in så fanns det ett gäng damer, från den lokala Rödakorsföreningen, som ville ha pengar i sin sparbössa. Som motprestation bjöd de på våfflor med hemlagad vildhallonsylt och grädde. Det var gott. Efter våfflorna gick vi in och köpte fyra rosor, som vi åkte ut och planterade på våra anhörigas gravar. Det var riktigt skönt väder fast lite molnigt. Nu hoppas vi
att vädret blir så gynnsamt så rosorna etablerar sig och pryder sin plats. Vi skickade MMS med rosenbilder till Marianne och Ulf. Från den senare fick vi MMS tilbaka. De hade tagit ledigt i dag och åkt till "landet", där de satt på altanen och fikade i 27,2 grader i skuggan. Det ser ju riktigt skönt ut. Efter turen med blommorna gjorde vi en ennkel lunch, vilade (sov) en stund (40 min) i husvagnen innan vi tog tag i jobb på gården. Gun-Britt körde gräsklippar´n och jag öste om komposten. Där är livet i full gång. Maskarna är fullt sysselsatta med sitt jobb. Förutom att bruka jorden så har de en del att göra med fortplantningen.
Daggmaskarna är så kallade hermafroditer vilket innebär att en mask är både hanne och hona på en gång. De lägger sig intill varandra när de parar sig. Äggen och spermierna hamnar i en så kallad kokong som masken utsöndrar. I den utvecklas de befruktade äggen till småmaskar som kläcks. Kokongen bildas runt den gördel som man tydligt ser bakom framänden på de vuxna maskarna. Jag vet inte hur många småmaskar som kläcks ur en kokong. Daggmaskarna har inga larver som insekterna. Småmaskarna ser alltså ut som föräldrarna. Det är nog väldigt svårt eller omöjligt att se på småmaskarna vilka som är släkt med varandra. 2004.

Inga kommentarer: