tisdag 14 oktober 2014

Äntligen.

Nu är jag tillbaka igen. Det har blivit såhär efter återkomsten från SPF-Rönnens resa:

SPF-Rönnens långresa 2014.
Onsdag 1 oktober vid femtiden, samlades ett förväntansfullt gäng pensionärer på Piteå busstation för transport till Lulea Airport och vidare via Arlanda Airport till Nice Airport, där den pålästa och kunniga reseledare Eva, mötte gruppen och presenterade en solig och sommarvarm Promenade des Anglais. Efter incheckning och lunch på det centralt belägna hotellet, följde en guidad rundtur med buss. Middagen intogs på en restaurang - ”Le Gustave 5”, vars namn anspelar på svenske kungen Gustav V, som tillbringade mycket tid i Nice.
Andra dagen gjordes utflykt till det lilla furstendömet Monaco och Monte Carlo med sitt berömda kasino, där det gavs tillfälle att pröva lyckan…
Tredje dagen ställdes färden till Aix-en-Provence, där deltagarna fick tillfälle att se sig om på egen hand.
Fjärde dagen i Van Goghs Arles- en av de historiskt sett intressantaste städerna i hela Provence, med den magnifika Romerska arenan, som fortfarande används för olika storslagna evenemang, t.ex. tjurfäktningar. På provencalska tjurfäktningar dödar man inte tjurarna. Under dagen gjordes en båttur på det spännande floddeltaområdet Camargue mellan floden Rhones flodarmar. Där fick resenärerna stifta bekantskap med de karaktäristiska svarta tjurarna, de vita hästarna och vita hägrar. Tyvärr lyste de rosa flamingorna med sin frånvaro den här dagen.
Femte dagen gick färden mot gränsen till Spanien, genom vinregionen Languedoc-Roussilou innan bergskedjan Pyrenéerna korsades och man kom till det spanska landskapet Katalonien. I staden Figueres besöktes det unika Salvador Dali-muséet. 

Marilyn - I hetaste laget.
 Slutliga målet för resan var Barcelona, som är en klar favorit bland storstäderna i Europa. Staden är det stolta katalanska folkets huvudstad och kännetecknas av intressant konst, spännande arkitektur och sjudande liv.
Sjätte dagen ägnades åt Barcelona, under ledning av en lokal guide gjordes rundtur till OS-arenan, Montjuicberget med utsikt över staden, hamnen och den berömda basilikan La Sagrada Familia. Den började byggas på 1880-talet och är långtifrån färdigbyggd än. Inträdesavgifterna är de enda medel som bekostar det fortsatta bygget. Den är ingen katedral, då Barcelonas domkyrka är Santa Eulalia i gamla staden och tillika biskopens säte. Dagens middag bestod av traditionella tapasrätter, vilket uppskattades av de vandringströtta pensionärerna.
Sjunde dagen började med fria aktiviteter fram till lunch. Efter den en halvdagsutflykt med Cavaprovning med tapas och visning på Vingården Freixenet, där man tillverkar det mousserande vinet Cava. Utflykten avslutades på Bodegas Torres, vilket är ett av Spaniens största vinföretag.

Åttonde dagen, började med väckning 05:30, inför busstransfer till flygplatsen. Hemresan gick utan problem och det var en mycket nöjd skara, som lämnade bussen på Piteå Busstation den kvällen.



























Inga kommentarer: