lördag 4 juli 2015

Bänkerträsk, Lauker och Älvsbyn

I går, fredag satt jag och skrev nedanstående, trots att jag inte själv var med, men Björn Grahns bilder var så talande...
SPF-SENIORERNA Rönnen i Piteå:s endagsresa.
Under vecka 26, Genomförde en busslast pensionärer, en studieresa, till Bänkerträsk, man besökte framlidne Ragnar Isakssons hemgård, där han – biträdd av sin hustru Gördis tillverkat träsniderier, som beskriver livet på en bondgård och livet som skogsarbetare. Det omfattar kolning, tjärbränning, hästtransporter av tjärved, kolved, tjära och kol. Timmertransport med häst och även med skogstraktor BM 661, där t.o.m. larvbanden är utskurna. En anmärkningsvärd detalj, är en kätting, där länkarna är skurna ur ett enda stycke. På gården finns en samling gamla arbetsredskap, från tiden när allt gjordes för hand.
Färden gick sedan vidare till Lauker. Gunnel Johansson mötte resenärerna och berättade om Lauker. Byaföreningen har inrättat ett museum i ”Antes gård”. Där finns en samling av äldre bruksföremål och man får en uppfattning om hur man levde och bodde. Det var många som fick sin nostalgitripp här. Man bar på glada minnen från ”Astoria Lauker”, där man dansade till både små och stora orkestrar, Yngve Forssells, Hasses trio och många fler. Tyvärr försvann Astorias storhetstid i en brand. Deltagarna bjöds på en Parisare med bröd och i samband med det gjorde man gymnastiska övningar för att mjuka upp ”busstela” lemmar och Allsångshäftena kom fram. Resan fortsatte därefter mot Älvsbyn, där besökte man Polarböds museum, huset med skylten: GUST. NILSSONs BAGERI och C-A-F-É. Där gavs en inblick i vilken utveckling som skett i bagerinäringen. Polarbröd är ett familjeföretag med rötter i Älvsbyn sedan 1879. Deltagarna fick tillfälla att köpa med sig den berömda ”Renklämman”. Vid Älvsbyns vackra kyrka mötte kyrkomusiker Anette Jernelöf, som berättade en del om kyrkan och bjöd därefter på både musik och sång.
Slutligen åkte sällskapet till Sikfors Konferens och Fritidsby, där man åt en gemensam middag.
Kättingen är gjord ur ett stycke

Timmertransport med häst.

Minnesbild över Bänkerträsk 1:2 från
början av 1900-talet.

Interiör från "Antes" Laukers Hembygdsmuseum
Deltagarna samlade framför Byastugan
i Lauker.

Bagerimuséet
             







Anette Jernelöf

Inga kommentarer: