fredag 28 juni 2013

Notis till tidningarna

Nu har jag snickrat till notisen om SPF Rönnens endagsutflykt den 25 juni -13 till Hindersön. Jag skickar till P-T och Kuriren. Det här är texten och bilderna.

SPF Rönnen på skärgårdsutflykt.
En busslast pensionärer från SPF Rönnen, har varit på endagsutflykt i Luleå skärgård. Resan gick med m/s Eskil till Hindersön. Vädrets makter visade sig från sin allra bästa sida, strålande sol, svag vind och ingen sjösjuka. På Jopikgården bjöds gästerna på en utsökt lunch, en laxtallrik baserad på fisk, fångad i närområdet. Hindersön är en av de större öarna i Luleå skärgård och den enda ön norr om Gräsö i Roslagen med jordbruk. Öns sista bonde Erik Öhman berättade om sitt liv som mjölkbonde. Han bedriver mjölkproduktion med fjällkor. Dessa går för närvarande på skogsbete. Det betyder att korna går helt fritt på 90 hektar skogsmark. De släpps ut på morgonen och kommer självmant tillbaka på aftonen för att mjölkas.  Öhman levererar mjölken till mejeriet på Bergnäset. Dessa transporter kan ibland bli strapatsrika. Han informerade även om öns historia. Så långt tillbaka det går att följa Hindersöns historia, har ön varit den folkrikaste i Luleå skärgård och är det fortfarande. Störst befolkning hade ön under 1930-talet då det bodde 148 personer här. År 1842 upptäcktes järnmalm på ön och brytningen pågick i olika perioder. Även kalkbrytning förekom, till en början enbart till husbehov, sedan i industriell skala då man byggde en kalkugn, vilken står kvar än idag nordost om Hannosviken.
Piteåpensionärernas återfärd gick med m/s Stella Marina. Man gjorde ett kort strandhugg på Luleås havsbad - Klubbviken, före återfärden till hemkommunen.



 

Inga kommentarer: