torsdag 24 september 2015

Kalas och Resedagbok.

06:10 Indoor Walking 30 min med Mona. Sedan har jag rengjort bruna tunnan, för där skickade jag matavfallet från surströmmingslunchen på Ekologen förra onsdagen. Jag har suttit med text med dagboksanteckningar från pensionärernas resa i Jämtland m.m.den texten plus nio bilder har jag skickat till P-T och Kuriren. Men 11:50, kom jag på att vi skulle vara i Ekologen och äta köttsoppa 12:00. Det blev akututryckning och vi var där strax efter 12:00.
  
Det var en god köttsoppa och det fanns så, att man kunde backa. Stor heder till Öjeby/Norrfjärden-grupperna, som ordnat det hela. Kalaset drog ut på tiden så, att jag fick avstå Tai Chi, som var 14:30. Men så var vi bjudna till Isla, som fyller 6 år i dag. Där kan man tala om kalas. Sex glada kusiner som höll i gång.
         




Men nu kommer dagboksanteckningarna:
SPF SENIORERNA Rönnen i Piteå:s höstresa.

Under helgen 18-20 september Genomförde 38 SPF:are årets höstresa. Bussen avgick fredag 07:00 från Piteå Busstation. Första anhalt, med bensträckning, toabesök och bussfika, som bestod av kaffe/te och en Renklämma, var vid Marsjön, 58 km söder om Skellefteå. I Umeå gjordes ett kort uppehåll, då reseföretaget Lind Tours ägare Annica Kelly kom ombord. Hon, tillsammans med bussföraren Roger Öquist guidade sällskapet igenom hela resan. Efter ytterligare elva mil, var man framme i Örnsköldsvik. Lunch intogs på Restaurang Varvsberget, som en solig dag bjuder en svårslagen panoramautsikt.  
Tyvärr stod dimman tät redan på restaurangens altan. Maten var god och humöret var fortfarande på topp. Färden gick sedan vidare till Strutsfarmen i Gerdal, där Mona och Niklas Persson driver strutsfarm och i anslutning, restaurang med strutsrätter. Världens största fågel mitt i de ångermanländska skogarna, var en exotisk bekantskap.
  
 Mona berättade om strutsarna och deras speciella egenskaper. Strutsen väger nykläckt c:a 1 kg och efter ett år, bortåt 100 kg. Hönan kan lägga ägg varannan dag.
På den vidare färden, gjordes uppehåll för Bussfika vid Döda fallet, det som tystnade för alltid 7 jun 1796. Frampå eftermiddagen kom sällskapet fram till Östersund, för inkvartering och middag. På lördag kom den lokala guiden Inga-Lena Eriksson ombord och tog sällskapet ut på en rundtur i Östersund och på Frösön, med ett kort besök i kyrkan. Färden gick även fram till Petersson-Bergers Sommarhagen. 









 

 Därefter gick färden till Kretsloppshuset i Mörsil, där serverades en smaklig lunchbuffé. Kretsloppshuset i Mörsil är ett resultat av ett långsiktigt lokalt engagemang, för att skapa en ekologisk mat- och trädgårdsoas i Väst-Jämtland.





 I Åre, gick färden halvvägs upp på Åreskutan, till Buustamons fjällgård, som är ett av Sveriges minsta lagliga brännerier, beläget vid trädgränsen i Ullådalen, 732 m ö.h. 
Linda Nilsson presenterade snapsprovningen, med de rätter som ingick. Hon berättade om bränneriets historia och de många vedermödor, som föregick innan man hade ”ett äkta tillstånd att lagligt få bränna”. Peter Thörner Modig visade bränneriet.

Sällskapet fick också tillfälle att besöka ”Copperhill”, ett hotell, beläget på Förberget 727 m ö.h. Det utsågs som bästa spa vid European Hotel Design Awards 2009. Hotellet är direkt Ski in/ski out-anslutet till Åre Skidområde. Före återfärden, hanns ett besök i Åre chokladfabrik också med. Där kunde man välj bland handgjorda praliner, tryfflar och kolor.
Tredje dagen, som var hemresedag, gick färden till ”Hulda på Höyda”, hennes ”Fashion Faus” en butik med ett brett utbud på damkläder, eller som hon uttrycker det: Kläder för tjejer, damer, kärringar och fruntimmer. Lunch intogs på hotell Nordica i Strömsund och via Åsele, Lycksele och Åmliden kom sällskapet till 
”Källan spa och konferens”, där en fantastisk middag var uppdukad. Efter ytterligare en och en halv timmes bussfärd, var man åter i Piteå. Tre intensiva dagar och 150,4 mil, gjorde att det var en trött men nöjd skara, som på olika sätt tog sig hem till var och en.




























  
































Inga kommentarer: