Det var en god köttsoppa och det fanns så, att man kunde backa. Stor heder till Öjeby/Norrfjärden-grupperna, som ordnat det hela. Kalaset drog ut på tiden så, att jag fick avstå Tai Chi, som var 14:30. Men så var vi bjudna till Isla, som fyller 6 år i dag. Där kan man tala om kalas. Sex glada kusiner som höll i gång.
Men nu kommer dagboksanteckningarna:
SPF SENIORERNA Rönnen i Piteå:s höstresa.
Under helgen 18-20 september Genomförde 38 SPF:are årets
höstresa. Bussen avgick fredag 07:00 från Piteå Busstation. Första anhalt, med
bensträckning, toabesök och bussfika, som bestod av kaffe/te och en Renklämma,
var vid Marsjön, 58 km söder om Skellefteå. I Umeå gjordes ett kort uppehåll,
då reseföretaget Lind Tours ägare Annica Kelly kom ombord. Hon, tillsammans med
bussföraren Roger Öquist guidade sällskapet igenom hela resan. Efter ytterligare
elva mil, var man framme i Örnsköldsvik. Lunch intogs på Restaurang
Varvsberget, som en solig dag bjuder en svårslagen panoramautsikt.
Tyvärr stod
dimman tät redan på restaurangens altan. Maten var god och humöret var
fortfarande på topp. Färden gick sedan vidare till Strutsfarmen i Gerdal, där
Mona och Niklas Persson driver strutsfarm och i anslutning, restaurang med
strutsrätter. Världens största fågel mitt i de ångermanländska skogarna, var en
exotisk bekantskap.
Mona berättade om strutsarna och deras speciella
egenskaper. Strutsen väger nykläckt c:a 1 kg och efter ett år, bortåt 100 kg.
Hönan kan lägga ägg varannan dag.
På den vidare färden, gjordes uppehåll för
Bussfika vid Döda fallet, det som tystnade för alltid 7 jun 1796. Frampå
eftermiddagen kom sällskapet fram till Östersund, för inkvartering och middag.
På lördag kom den lokala guiden Inga-Lena Eriksson ombord och tog sällskapet ut
på en rundtur i Östersund och på Frösön, med ett kort besök i kyrkan. Färden
gick även fram till Petersson-Bergers Sommarhagen.
Därefter gick färden till
Kretsloppshuset i Mörsil, där serverades en smaklig lunchbuffé. Kretsloppshuset
i Mörsil är ett resultat av ett långsiktigt lokalt engagemang, för att skapa en
ekologisk mat- och trädgårdsoas i Väst-Jämtland.
I Åre, gick färden halvvägs
upp på Åreskutan, till Buustamons fjällgård, som är ett av Sveriges minsta lagliga
brännerier, beläget vid trädgränsen i Ullådalen, 732 m ö.h.
Linda Nilsson presenterade
snapsprovningen, med de rätter som ingick. Hon berättade om bränneriets historia
och de många vedermödor, som föregick innan man hade ”ett äkta tillstånd att
lagligt få bränna”. Peter Thörner Modig visade bränneriet.
Sällskapet fick också tillfälle att besöka ”Copperhill”,
ett hotell, beläget på Förberget 727 m ö.h. Det utsågs som bästa spa vid European Hotel Design Awards 2009.
Hotellet är direkt Ski in/ski out-anslutet
till Åre Skidområde. Före återfärden,
hanns ett besök i Åre chokladfabrik också med. Där kunde man välj bland
handgjorda praliner, tryfflar och kolor.
Tredje dagen, som var hemresedag, gick färden till ”Hulda
på Höyda”, hennes ”Fashion Faus” en butik med ett brett utbud på damkläder,
eller som hon uttrycker det: Kläder för tjejer, damer, kärringar och
fruntimmer. Lunch intogs på hotell Nordica i Strömsund och via Åsele, Lycksele
och Åmliden kom sällskapet till
”Källan spa och konferens”, där en fantastisk
middag var uppdukad. Efter ytterligare en och en halv timmes bussfärd, var man
åter i Piteå. Tre intensiva dagar och 150,4 mil, gjorde att det var en trött men
nöjd skara, som på olika sätt tog sig hem till var och en.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar