lördag 20 juli 2019

Patron



 


SPF SENIORERNA Rönnens sommarutflykt.
En grupp tillitsfulla pensionärer, som trots förmiddagens regn hade samlats vid Karlberg. Regnet upphörde och man kunde ägna sig åt den avsedda verksamheten. Det började med en tipspromenad runt den märkliga dammen, som patron Hedqvist lät uppföra. Syftet lär ha varit att skapa en vacker vattenspegel på området, men kanske även för att skapa arbetstillfällen. Det sägs att patron var mån om att skapa arbetstillfällen i anslutning till alla sina projekt.  I tipspromenaden skulle deltagarna svara på frågor om Patron Hedqvist. Han föddes 2 februari 1830 i Nygården på Heden i Öjebyn och skulle komma att bli en av de stora industrimännen i pitebygden. Hedqvist övertog efter faderns död tillsammans med kusinen C.A.Markström, Storfors vattensåg i Lillpite. Genom bildandet av AB Storfors kom han att äga ett antal sågverk i bygden.
 Jordbruk var emellertid Hedqvists huvudintresse och utom hemgården Nygård, förvärvade han egendomarna Karlberg och Rosfors samt en del hemman i Lillpite älvdal, Arvidsjaur och Arjeplog. Han var stor nyodlare och föregångsman vad gällde nya odlingsmetoder.
 Hedqvist, som var religiös, lämnade statskyrkan och gick in i separatistförsamlingen i Piteå. För att främja sin tro inrättade han flera separatistskolor i pitebygden.
 I en av tipspromenadens stationer frågades efter patrons släktskap med sin andra hustru. Svaret var att han var, hennes morbror. Det äktenskapet var barnlöst. I sitt första äktenskap med Sofia Rutbäck hade Hedqvist sönerna Emil (disponent) och Arvid (tysk vicekonsul).
 Efter tipspromenaden och en del diskussion om den märklige patron Hedqvist, var det dags för deltagarna i träffen att grilla korv.
  




Inga kommentarer: