lördag 12 maj 2018

Gökotta


SPF SENIORERNA Rönnen i Piteå
Torsdag, Kristi himmelsfärds dag, firar SPF SENIORERNA Rönnen i samråd med Norrfjärdens församling, Gökotta. Det är sedan ett antal år, tradition att fira den i Långträsk. Där Gunnar och Carina Jonsson upplåtit ängen ner mot Långträsket för denna begivenhet.
  
I år inföll dagen två veckor tidigare än i fjol. Trots detta hade snön hunnit smälta undan så att det gick bra att hålla till utomhus. Det var ett strålande försommarväder med sol och blå himmel. Lars-Erik Jonsson hälsade alla välkomna.

 Lars Sjöstedt svarade för de musikaliska inslagen och pastor Karin Sandlund  ledde gudstjänsten som inleddes med unison psalmsång, ”Morgon mellan fjällen”. Hon talade om de traditionella berättelserna ur Jesu liv och i dag gällde berättelsen om hur Jesus tog avsked från livet här på jorden. Hon talade om en sen företeelse, som kan vara nyttigt för oss att tänka på. Ni kanske känner till vem Stephen Hawking var. En svårt handikappad man, som anses vara en stor guru. Han blev nästan tillbedd som en gud. Allt han sa var ju rätt och riktigt. Under sina aktiva år lyckades han avskaffa Gud och tillsätta Big Bang som skapare. Han lyckades få hela världen att tro att allting blivit till genom en himla stor smäll och explosion. Det tycker jag är så fascinerande därför att min erfarenhet av explosioner är att de åstadkommer förödelse och lidande. Jag har aldrig varit med om en som har skapat liv. Och människorna i Syrien och andra härjade delar av världen har inga positiva förväntningar på smällar. Stephen Hawking lämnade en död Gud bakom sig och gav oss Big Bang som vi då kan tro på. Och då får berättelsen om Jesus inget värde. Därför att utan Gud är Jesus totalt ointressant. Då var han bara en vanlig människa. Visserligen verkar det på berättelserna som att han gjorde mer än vad vanliga människor kan. Men det kanske bara är sagor och myter, vem vet? Jag tänker på att när Jesus var på berget med sina lärjungar och gav dom sin avskedshälsning. Om det kanske bara var en handfull människor med när han lämnade dem, så lyckades han tända en eld i deras hjärtan, att de går ut i hela världen och sprider evangelium. I dag kan man säga att i stort sett hela världen hört talas om vem Jesus är. Jag vill inte avfärda Big Bang helt och hållet därför att när Gud sade ordet som började skapa allt, så kan han mycket väl ha låtit som en Big Bang. Det jag vill säga är att alla de här helgerna som vi firar, där vi har så starka traditioner faller allting om det inte finns en Gud bakom.
Efter Karin Sandlunds Betraktelse bad Evy Jonsson en tacksägelsebön för årstidernas växlingar, för väderväxlingar att vi skall få både regn och solsken, som skall gynna växtligheten. Tack Gud, för att Kristihimmelsfärdsdag är ett välsignat vårtecken.
Värdparet Evy och Lars-Erik Jonsson
 hade gjort iordning en tipspromenad med frågor med ett visst mått av naturfakta men även en del med mera humoristiska inslag. Efter rättning lottades en del vinster ut på tipssvaren oberoende av utfallet. 
De bestod i huvudsak av Pelargoner, som skänkts av Växtgården Leffelöks Blommor AB. Deltagarna hade egna fikakorgar med sig och blev dessutom bjudna på muurikkastekt falukorv. Grillmästare var Sören Marklund och Anders Öberg. Nämnas kan att både Gunnar och Carina Jonsson hade turen att få varsin blomma. Det var dem väl förunnat.


Inga kommentarer: