Fyrtiosex
Rönnenmedlemmar har deltagit i en endagsutflykt till Jössgården i Sjulsmark. En
anrik bondgård från artonhundratalets början, där nuvarande ägare har skapat en
idyll mitt i det böljande jordbrukslandskapet. Det är en traditionellt röd norrbottnisk
gård. Den vackra och varsamt ombyggda stenladugården innehåller numera ett
modernt kök och matsal med plats för 65 gäster. Helene Forsberg informerade om
gårdens historia och om hur man genom att bevara den gamla ladugårdens väggar
och överbyggnad lyckats skapa en rustik miljö för möten och konferenser. På
gården kan man besöka djuren, äta lunch, middag eller fika gott i
stenladugården. Pensionärsgruppen serverades en mycket uppskattad måltid av
ugnsstekt lax med kokt nypotatis och grönt. Till kaffet/teet serverades frukt-
och bärpaj. Efter promenader i omgivningarna var det uppbrott.
I dagsprogrammet
ingick ett besök på Alterhedens Rabarberi. Där fick gästerna en ingående guidning
av Tord Nilsson i rabarberns värld. Vad är Rabarber? Är den en frukt eller grönsak? Rabarber är en
grönsak, men säljs som frukt. Den speciella syrliga smaken kommer främst från
äppelsyra. Strävheten kommer från Oxalsyra och varierar mellan olika sorter.
Deltagarna fick en inblick i våndor, besvikelser men även framgångar och
glädjeämnen med att starta en rabarberodling. Det är en sak att lyckas med
odlingen. Men sedan gäller det att förädla och få avsättning för produkterna. Efter
genomgången serverades kaffe/te och en rabarberpaj med vaniljsås. En smaklig
avslutning på en intressant endagsutflykt, där det gavs tillfälle att provsmaka
och handla av gårdsbutikens utbud av delikatesser.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar