fredag 15 juli 2016

SPF SENIORERNA Rönnen i Piteå.

Årets endagsutflykt gick med buss, från Piteå till Norra hamnen i Luleå. Där gick man ombord på M/S Laponia, för en sjötur i stålande sol och på spegelblanka fjärdar. 
 
Väl ombord, serverades en mycket uppskattad lunchbuffé. 

Första anhalten för turen, var Junkön, som är en stor ö med bofast befolkning. Flera yrkesfiskare har sin hemmahamn på ön. Där finns, förutom gästhamn, ett intressant skärgårdsmuseum och Galleri Agda och Valborg. Under sommaren ställer sex konsthantverkare ut sina alster, allt från keramik till sidensjalar. De sex är: Laila Wikström, Anna Eriksson, Kerstin Westin, Carina Johansson, Katarina Röding och Viktoria Pettersson.
    
Intressant är också den gamla hattkvarnen, en väderkvarn, byggd på det sättet att den vridbara delen är en ”hatt” ovanpå det fasta underredet. Kvarnen är troligen från slutet av 1700-talet. Vem som var kvarnbyggare, är omtvistat, men enligt öbor, är det mest troligt en strandad sjöman eller fiskare från Finland. Kvarnen användes för malning av korn- och rågmjöl. 

 


Färden gick sedan till Kluntarna, en säregen ö, som har de flesta av skärgårdens olika naturtyper. Där finns minst fem labyrinter. De består av rader av kullerstenar lagda i ett symmetriskt mönster. De är mytomspunna och anses ha någon magisk betydelse. 


Kluntgubben.


 
Deltagarna guidades på naturstigen av Hilma och Carina. 
 Stor del av naturstigen är spångad, för att skydda den ömtåliga växtligheten. De, som ville få en skön promenad, kom förbi öns enda dricksvattenkälla i form av en brunn med pump. Besök vid Kluntgubben, en stenformation där man kan se profilen av honom, fick bli ändpunkten på promenaden. Återfärden till Norra hamnen, gick enligt tidsplanen och där väntade bussen. Femtiosex nöjda ”Rönnare”skjutsades till sina hemorter.



Inga kommentarer: